Vakcollege Horeca & Ondernemen

De lessen in leerjaar 1 zijn breed. Elke drie weken werken we aan een ander thema, bijvoorbeeld het Goede Doel, gezond & fit, kinderfeestje, zomer, reizen, wereldculturen, enzovoort. In elk thema komen opdrachten van Economie & Ondernemen en Horeca, Bakkerij & Recreatie terug.

Jij bent samen met anderen in kleine groepjes praktisch bezig in het restaurant, keuken, bakkerij of op ons leerplein.

Dit houdt in dat je daadwerkelijk in ons restaurant “Proeflokaal Da-Vinco” staat. Hier ben je bezig in de keuken om gerechten te bereiden of in de bakkerij de heerlijkste patisseriehapjes te maken voor bijvoorbeeld een High Tea. Ook oefen je als gastheer/vrouw in het restaurant zelf, met daarbij echte gasten.

Ben je meer creatief aangelegd en wil je een eigen bedrijf gaan opzetten? Dan leer je tijdens Economie & Ondernemen lessen hoe je dit kunt aanpakken. Tijdens Economie & Ondernemen ben je bezig om te leren hoe de administratie van een winkel in de praktijk werkt, of hoe het logistieke gedeelte eraan toe gaat. Winstberekeningen klinken misschien saai, maar als je zelf een product inkoopt en daarna kunt verkopen op de Kerstmarkt, is het uitrekenen van de winst een leuke opdracht.

Naast het op school bezig zijn, zijn we ook buiten school bezig. Het kinderfeestje wordt namelijk ook echt uitgevoerd. Je gaat terug naar je oude basisschool om dit met de kinderen van groep 1/2 te gaan vieren. Hierdoor snap je waarom het nodig is om een draaiboek te maken.

Leerjaar 2

In leerjaar 2 ga je nog specifieker aan de gang met vakken die je later binnen Horeca & Ondernemen krijgt. Hierbij kun je denken aan creatieve opdrachten waarbij je gaat leren hoe je op een mooie manier foto’s kunt nemen voor een eigen website, je gaat sportieve opdrachten bedenken voor kinderen van een basisschool. Ook ga je aan de slag met moeilijkere opdrachten in de keuken of bakkerij, zodat jij een echte Heel-Holland-Bakt-bakker kunt worden.

Doordat jij van alle onderdelen binnen Horeca & Ondernemen hebt kunnen “proeven”, oefenen en leren, kun je een goede keuze maken voor wat je wilt gaan doen in leerjaar 3 en 4.