Leerjaar 2 (DLR-route)

DLR-route = doorlopende leerlijn; als je deze route volgt start al in leerjaar 1 met het vak techniek en kun je naadloos doorstromen naar het MBO in de door jou gekozen richting. Deze route heette tot voorheen de Vakmanschapsroute;

 

In dit leerjaar start je echt met je technische opleiding. Dit doe je op twee manieren:

  • Je start met het gekozen profieldeel;
  • Je gaat aan de slag met 2 keuzedelen; hiervoor een je een examen. Dit zijn je eerste cijfers die meetellen voor je diploma.   

Bij het gekozen profieldeel ga je verschillende technische vaardigheden leren die ja als vakman moet beheersen.

In leerjaar 2 werk je aan 4 profielmodules bij het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Electrotechniek 

Je leert processen aan te sturen met behulp van elektra of luchtdruk, bijvoorbeeld de slagboom van een parkeergarage. Met een klein “computertje” leer je dingen slim in en uit te schakelen.

Installeren en monteren 

In deze module leer je installaties voor verlichting in huizen en sanitair te maken. Na het maken van de werkstukken ben je in staat om de verlichting voor een woonhuis aan te leggen.

 

Bewerken en verbinden van materialen
Bij het bewerken en verbinden van materialen leer je hoe je materialen kunt knippen, buigen, solderen en lassen. Maak jij je eigen barbecue straks?

CNC-draaien /verspanen

Als je het leuk vindt om in een werkplaats achter een machine te werken is dit een prima module voor je. Je leert hier om machinaal onderdelen voor producten te maken. Nauwkeurig kunnen werken is daarbij erg belangrijk.

In leerjaar 2 werk je aan 4 Profielmodules Mobiliteit & Transport (M&T)

Wielophanging en carrosserie
Je gaat aan de slag met het onderstel van de auto. Zo ga je het veersysteem van een auto controleren, beoordelen en vervangen. Ook zullen de banden gecontroleerd moeten worden en het carrosserie afstelen. Dit ga je allemaal leren tijdens deze module.

Motorconditietesten
In deze module staan motorstoringen centraal. Het testen van systemen en het opsporen van storingen door middel van testen zijn belangrijke onderwerpen. Tegenwoordig wordt het koelsysteem ook steeds belangrijker door de warme zomers, hier zul je dan ook werkzaamheden aan moeten kunnen verrichten. Dit ga je leren tijdens deze module.

Verlichtingsystemen en comfortsystemen

Een voertuig zit vol met lampjes en comfortsystemen zoals een airco. Hierin ga je jezelf verdiepen tijdens deze module. Zo ga je een eenvoudige schakeling maken den hier metingen op uitvoeren. Daarnaast ga je allerlei systemen controleren en repareren. Ook ga je aan de slag met elektromotoren.

 

Transport  

Je gaat aan de slag met bedrijfsvoertuig laden en lossen. Daarnaast is het ook van groot belang dat je van het geladen voertuig een rijklaar controle kunt uitvoeren. Het geladen voertuig moet ergens gelost worden. Hier moet het voertuig naar toe rijden, daar is een ritplanning en een routeplanning voor nodig. Dit leer je allemaal tijdens de module transport.

De keuzevakken in leerjaar 2
In leerjaar 2 ga je twee keuzevakken afronden. Op dit moment kun je kiezen uit de keuzevakken zoals:

  • Domotica en automatisering.
  • Meubelmaker
  • Robotica
  • Booglassen
  • Plaat en constructie werk
  • Hout en meubelverbindingen
  • Woon en kantoor technologie

Het aanbod in de keuzevakken wordt steeds verder uitgebreid, zodat je iets kunt kiezen wat zo goed mogelijk aansluit bij je interesse.