Leerjaar 3 (DLR-route)

DLR-route = doorlopende leerlijn; als je deze route volgt start al in leerjaar 1 met het vak techniek en kun je naadloos doorstromen naar het MBO in de door jou gekozen richting. Deze route heette tot voorheen de Vakmanschapsroute;

In leerjaar 3 ga je verder met je profieldeel. Aan het eind van dit leerjaar doe je examen in dit onderdeel. Als je hiervoor slaagt krijg je, naast je vmbo-diploma, een certificaat. Dit certificaat is een bewijs dat je geslaagd bent voor het praktijkexamen.

Enkele voorbeelden van technieken uit de Keuzedelen van PIE: Produceren, Installeren en Energie

Booglasprocessen

Je gaat dieper in op de verschillende lasprocessen. De nadruk ligt op het booglassen. Je moet een vaste hand hebben en een goede concentratie. Als je verschillende lassen gemaakt hebt en je enkele lasposities onder de knie hebt, dan ga een eindwerkstuk maken.

Drinkwater & sanitair

Bij deze module ga je alles leren wat er komt kijken bij de installatie van bv een badkamer. Je leert de wasbak, douche en kranen moet ophangen en aansluiten, ofwel het afmonteren. 

Domotica & automatisering
Een nieuwe module is domotica. Steeds meer voorwerpen in bijvoorbeeld een woonhuis worden “slim”. Hiermee bedoelen ze dat je voorwerpen die je nu kent, dat deze geautomatiseerd worden. Bijvoorbeeld de gordijnen die automatisch open of dicht gaat, het licht wat aan gaat als het donker is, het koffieapparaat dat ‘vanzelf’ een bakje koffie gaat zetten als je uit je bed komt. Dit zijn allemaal voorbeelden die door domotica automatisch gaan of die je met jouw eigen smartphone van afstand kan besturen.
Ook het ontwerpen van besturingen voor bijvoorbeeld een lopende band horen bij deze module.

Plaat & Constructiewerk

Je gaat je verder verdiepen in het bewerken en verbinden van materialen. Aan het eind kun je een zonnewijzer en een vuurkorf maken.

Woon– en kantoortechnologie

De elektrische installatie van een woning kun je grotendeels aanleggen. Je leert de verschillende schakelingen te maken. Niet alleen buis, maar ook plattebuis en plintsystemen komen aan bod.

Enkele voorbeelden van technieken uit de keuzedelen van M&T: Mobiliteit & Transport


Fietstechniek
De fiets is de laatste jaren erg in populariteit gestegen. Behalve de traditionele fiets zien we allerlei vormen van elektrische fietsen op de markt verschijnen. In deze module staat het repareren en onderhouden van de basis: het rijwielgedeelte” centraal. Daarnaast maak je kennis met de techniek van de elektrische fiets.

 

Operationele magazijnwerkzaamheden
Je gaat aan de slag met het invullen van een voorraadsysteem, het controleren van voorraden en het in en uitboeken van producten. Het interne transport in een magazijn en het gereedmaken van bestellingen voor transport zijn enkele werkzaamheden. Daarnaast leer je hoe je een rit moet voorbereiden en hoe een rit wordt afgehandeld.

De keuzevakken in leerjaar 3

In leerjaar 3 ga je twee keuzevakken afronden ( twee andere dan je in leerjaar 2 gedaan hebt). Op dit moment kun je kiezen uit de keuzevakken zoals:

  • Domotica en automatisering.
  • Meubelmaker
  • Robotica
  • Booglassen
  • Plaat en constructie werk
  • Hout en meubelverbindingen
  • Woon en kantoor technologie

Het aanbod in de keuzevakken wordt steeds verder uitgebreid, zodat je iets kunt kiezen wat zo goed mogelijk aansluit bij je interesse.

Aan het einde van leerjaar 3 doe je je praktijkexamen Techniek. De theorievakken (AVO vakken) sluit je in leerjaar 4 af met een examen.